Lubicie gotować? Kochacie słodycze? Jeśli tak, zapraszam do kuchni . Dzisiaj piekę dla Was torcik czekoladowy.Gotowi, zaczynamy!
Składniki:
– Biszkopt:
6 jajek
200 g cukru
200 g mąki pszennej tortowej
100 g kakao ( ważne, żeby było dobrej jakości )
– Ganasz czekoladowy(ganasz to bogata polewa z ciemnej czekolady, która ma wiele zastosowań. Cecha charakterystyczna- nie łamie się)
300 g czekolady (najlepiej 100g czekolady mlecznej i 200g czekolady gorzkiej)
300 ml śmietanki kremówki 30%
100 g miękkiego masła
ok. 75 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. W tym czasie mieszamy mąkę z kakaem, które następnie przesiewamy dwa razy. Do ubitych białek stopniowo ( łyżka po łyżce ) dodajemy cukier i pojedynczo – żółtka, ciągle ubijając. Potem za pomocą szpatułki bardzo delikatnie mieszamy masę jajeczną z mąką i kakao. Następnie przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wykładamy papierem do pieczenia ( boków nie smarujemy i nie wykładamy papierem ). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160/170 stopni na 40 minut do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopt się piecz, możemy się zająć ganaszem czekoladowym. Do małego rondla wlewamy śmietankę, którą zagotowujemy. Do gotującej się kremówki wsypujemy połamane kawałki czekolady, które muszą się rozpuścić. Do tej masy dodajemy masło pokrojone w małe kawałki. Wszystko dokładnie mieszamy i najlepiej wkładamy do zamrażarki na 1-1,5 godz. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i odwracamy na talerz na którym będziemy podawać torcik. Przestudzony biszkopt przecinamy na dwa płaty. Dolny płat smarujemy 1/3 kremu i posypujemy 2 garściami płatków migdałowych. Nakładamy na wierzch drugi płat i smarujemy równomiernie cały torcik resztą kremu. Dekorujemy płatkami migdałowymi z wierzchu i po bokach.Smacznego!