Nadchodzi świąteczne pieczenie.

Jestem pewna, że w każdym domu na święta królowały pierniki. Oczywiście, każda gospodyni ma swój oryginalny sposób na te ciastka, ale nie tym się dzisiaj zajmiemy. Mianowicie, w każdym przepisie znajduje się przyprawa do pierników, a ja pokażę wam, jak samemu ją wykonać w domu.

http://foodmag.pl/wp-content/uploads/images/przyprawa-piernik-04-full-900x603.jpg

Składniki:

1,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Gwiazdka anyżu

0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

5 goździków

łyżeczka ziaren kolendry

łyżeczka mielonego imbiru

Przygotowanie:

Wszystkie przyprawy wsypujemy do malaksera ( jeśli nie macie, możecie użyć moździerza lub młynka do kawy ) i miksujemy na wysokich obrotach, ale impulsywnie w taki sposób, aby przyprawy się za bardzo nie nagrzały ( gdybyście robili to w inny sposób, mogłyby one stracić na smaku ). Gdy wszystko jest zmiksowane, przesiewamy przez drobne sitko tak, żeby żaden malutki kawałek goździka nie został nam w przyprawie. Wszystko przesypujemy do szczelnego pojemnika. Tak przygotowaną mieszankę możemy przechowywać do 2 miesięcy.

Mam nadzieję, że już na zawsze zaprzestaniecie kupowania gotowej przyprawy do robienia pierników . 

Miłego pieczenia ^_^